Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Római katolikus plébániatemplom - Abaújszántó

Közeli helyek

Szakrális építmény >> Római katolikus templom | Abaújszántó

Római katolikus plébániatemplom

Elérhetőségek

Cím: Abaújszántó, István király tér 1.
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap:
GPS: LAT: 48.276417, LON: 21.185750

Nyitvatartás

Fotók

Római katolikus plébániatemplom -

Leírás

A templom gótikus stílusban épült, a XII.-XIII. században. Berendezési tárgyai közé tartozik a XV. századbeli szószék, mely barokk stílusú. Ugyanebbõl az idõbõl és stílusból származik a fából faragott keresztelõ kút, tetején Keresztelõ Szent Jánost ábrázoló szobrocskával. A fõoltárt 1913-ban készítette Konrády Lajos kanonok-plébános. A templom kriptájában Thury Farkas Pál nyugszik. A templom oltárképét Klimkovics Béla festõmûvész készítette 1854-ben. A szembesítõ oltár melletti ambó; a húsvéti gyertyatartó; a sedile és a ministránsok székei B. Kopp Judit fafaragó mûvész alkotásai. Az épület akadálymentesített, mozgássérültek is látogathatják.

R.k. templom, gótikus, 15. sz. Részben átalakítva a 18. sz. második felében. Berendezés: két mellékoltár, barokk, 1751; szószék, keresztelőkút, copf, 18. sz. második fele.
A főút orsó alakú kiszélesedésében, fallal övezett területen álló, egyhajós, poligonális szentélyzáródású, keletelt templom, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A nyugati homlokzat előtt áll az alsó két szinten négyzet, fölötte nyolcszög alaprajzú torony, északi oldalán lépcsőházzal. Az északi oldalon a szentély mellett féltetős sekrestye, a hajó mellett lourdi barlang. A hajó déli oldalán kontyolt tetős előtér. A templomkertben - a falon kívül - kőkereszt korpussal, kovácsoltvas kerítéssel, 19. sz. A homlokzaton gótikus ablakkeretek és kőfaragványok.

Térkép

Extra

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!