Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Kecske Templom és Káptalan Terem - Sopron

Közeli helyek

Látnivalók >> Múzeum | Sopron

Kecske Templom és Káptalan Terem
Ferences, majd bencés rendház; kollégium

Elérhetőségek

Cím: Sopron, Templom u. 1.
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap: www.sopron.hu
GPS: LAT: 47.686236, LON: 16.590922

Nyitvatartás

1280-ban épült kora gótikus stílusban. Az épület falai között királynékat és királyt is koronáztak, valamint országgyűlések színtere volt. Berendezése barokk.

Fotók

Kecske Templom és Káptalan Terem -

Leírás

A Sopronban élő ferences szerzetesek a város központjában építették fel először kolostorukat, majd 1280 körül a magyar gótikus építészet egyik legkiemelkedőbb alkotásaként templomukat. A rendet 1787-ben II. József feloszlatta, a Kecske templom (népies nevén) a bencések temploma lett. Falai között királynékat és királyt is koronáztak, valamint országgyűlések színtere volt. Jó arányú, finom kiképzésű tornya egyik meghatározó eleme a páratlan szépségű Fő térnek. A templom freskófestőinek, díszítőinek mesterművei, a csúcsíves ablakok, a különleges Kapisztrán-szószék kiemelt értéket képviselnek.

A déli oldalhoz csatlakozó kolostor copfstílusú kapuja vezet a káptalan teremhez, amely imahelyként szolgált, majd temetkezési, végül Lorettó kápolna lett. A feltárások során napfényre kerültek a csúcsíves oszlopok, a gyámkövek érdekes faragványai és a középkori freskók töredékei. A szimbolikus alakokkal díszített oszlopfejezeteken a levélornamentikába bújtatott maszkok és állattestű, emberfejű figurák a főbűnöket jelenítik meg. Ez a terem a gótikus egyházépítészet egyik legszebb alkotása.

A Kecsketemplom mögött áll a Káptalan-termet is magába foglaló rendház hatalmas tömbje.

Térkép

Extra

http://www.vendegvaro.hu/Kecsketemplom-Nagyboldogasszony-Sopron

Szentmargitai faragott kőből épült 1280-ban, kora gótikus stílusban, tornya a XIV. században, hajóboltozata és orgonakarzata a XV. század közepén épült. Berendezése barokk.

Erről a szószékről Kapisztrán Szt. János is prédikált

A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt csarnoktemplom oldalához illesztett 47 méter magas torony homlokzatát gótikus füzér és egy kecske díszíti, utalva rá, hogy a XIII. században épült ferences, majd bencés, népies és ismertebb nevén Kecsketemplomot szemléljük. A kecske az építtető Geisel család címerállata volt - és az épületen máshol is fellelhető ábrázolása. Visszaköszön például az ezüst mezőben lépdelő kecskével díszített címeren, a karzat kecskét stilizáló konzoljain. A szájhagyomány külön történetet kreált a kecskék köré: eszerint egy kecske által kikapart kincsből épült a templom.Déli kapujának timpanonján XV. századi gótikus köpenyeges Mária-szobor látható.

Építészetileg több kor terméke, a mozgalmas, levéldíszes vagy torz emberfejes gyámkövekben, a szép boltozatban vagy a finom kőrácsokban a középkor, a gótikus hálóboltozat alatti, szobrokkal gazdagon díszített oltárépítményen a XVIII. század ízlésvilága és életérzése tükröződik.

Ugyanezt a kettősséget tükrözi a két szószék. Az egyik egyszerű, kőből készült, de talán értékesebb, hiszen a hagyomány szerint Kapisztrán János (1386-1456, ferences rendi szerzetes, vándorprédikátor, inkvizítor, pápai utasításra a török ellen hadat gyűjtött, és részt vett a diadalmas Nándorfehérvári csatában) prédikált róla a kereszt megvédése érdekében. A másik szószék XVIII. századi alkotás, és levéldíszítéssel, szobrokkal, domborművekkel ékesített.

Ötször tartottak itt országgyűlést, (1553, 1622, 1625, 1635, 1681), és három koronázás színhelye is volt: 1622-ben és 1681-ben a királynét, 1625-ben pedig királyt, III. Ferdinándot koronázták meg itt.

A Kecsketemplom mögött áll a Káptalan-termet is magába foglaló rendház hatalmas tömbje.

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!