Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Degenfeld-kastély és parkja - Téglás

Közeli helyek

Látnivalók >> Épület | Téglás

Degenfeld-kastély és parkja

Elérhetőségek

Cím: Téglás, Úttörő u. 15.
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap:
GPS: LAT: 47.715652, LON: 21.667485

Nyitvatartás

Ált. iskola és nevelőotthon, volt Degenfeld-kastély, romantikus elemekkel klasszicista, 19. sz. közepe. Természetvédelmi terület.

Fotók

Degenfeld-kastély és parkja -

Leírás

A város központjában található kastély a múlt század elején került kialakításra.A ma is látható kastélyt, udvarházat Bek Pál építtette a nagyközség lakott területének határán egy enyhén kiemelkedõ magaslaton. Bár a XX. század során sokat vesztett jellegébõl, de látványa ma is lenyûgözõ. Kovácsoltvas díszítményei, kovácsoltvas oszlopai még ma is eszünkbe juttatják Kazinczy Ferenc lelkesen dicsérõ mondatait, aki gyakori vendége volt a kastélynak: "olyan királyi épület kicsinyített mása, hogy a szemlélõt frappírozza". A XVIII. és a XIX. században igen élénk szellemi élet folyt a kastélyban. Gyakori vendég volt itt Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, a reformkor nagy egyénisége Széchenyi István, az 1848-as szabadságharc tábornoka Nagy Sándor József. A rendszerváltás után a kastély az Önkormányzat tulajdonába került, melytõl 2002-ben magánbefektetõ vásárolta meg. A jövõben a befektetõ felújítja az épületet és gyógyszállót szándékozik kialakítani benne a helyi termálvízre alapozva.

Térkép

Extra

Degenfeld-kastély, amely azonban meglehetősen leromlott állapotban van, és nem is látogatható.

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!