Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Corvin téri épületek - Budapest

Közeli helyek

Látnivalók >> Épületegyüttes, negyed | Budapest

Corvin téri épületek

Elérhetőségek

Cím: 1011 Budapest, Corvin tér 2-5.
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap:
GPS: LAT: 47.502540, LON: 19.038845

Nyitvatartás

Fotók

Corvin téri épületek - Budai színek

Leírás

Térkép

Extra

A mûemléki védettség alatt álló épületek átalakításánál kiemelt szempont volt a mûemléki arculat megõrzése oly módon, hogy ugyanakkor az épületeken belüli funkcióváltás igénye is maximálisan kielégíthetõ legyen. A szállodai funkció által diktált átalakításoknál figyelembe kellett venni az épületek mûszaki állapotát, a szerkezetek állékonyságát.

A Corvin tér 2. sz. épület tér felõli traktusa felett található barokk fedélszék kivételével a tetõszerkezetek és zárófödémek elbontásra kerültek. Új vasbeton zárófödémek építése után a belsõ tér jobb kihasználhatóságát biztosító vasbeton "koporsó" tetõk készültek, melyek az új tetõszerkezetek kialakítása után az eredeti gerinc és párkánymagasságoknak feletek meg. A Corvin téri épületeket a földszinten és az emeleti szinteken is utólagos faláttörések kialakításával kötötték össze.

A földszinten üzletek, étterem, irodák vannak. Az új hasznosítás nem idegen a mûemlék épületektõl, hiszen a XVII. századtól polgárvárosként iparosokkal, üzletekkel telepített városrészként élt. A Corvin tér felõli traktusokban a városi forgalmat is kiszolgáló, kiadásra szánt üzletek találhatóak, míg a belsõ traktusokban a szállodai kényelmet biztosító funkciók, valamint az igazgatáshoz szükséges irodai helyiségek.

A négy épület közül két épület udvara fölé fém tartószerkezetû üvegtetõt terveztünk, mely megoldással a kihasználható belsõ tér növekedett, helyet adva a szálloda Corvin tér felõli bejáratának, valamint a Corvin 4. sz. épületben kialakított étterem egy részének. Az emeleteken és a tetõtérben szállodai szobák találhatóak, megközelítésük: az épületek meglévõ és felújított illetve a szükséges mértékben kiegészített lépcsõházain. A belsõ közlekedést szolgálja az étterem fedett udvarába telepített áttört acél toronyszerkezetû, panoráma jellegû felvonó is.

A mûemléki arculat megõrzéséhez hozzátartozik a külsõ-belsõ nyílászárók megjelenése, mely egyrészt a helyszínen fellelt eredeti, felújított ajtókat, ablakokat foglal magába eredeti vasalatok, szerelvények, veretek felhasználásával, másrészt olyan új nyílászárók kerülnek az épületekbe, melyek külsõ megjelenése megfelel az eredetinek, de ugyanakkor kielégíti a mai kor követelményeit is (hõ- és hangszigetelés). A mûemléki kutatások során az épületekben elõkerültek díszítõfestések nyomai, melyek egy része néhány új szállodai szobában újra látható. A homlokzatok felújításánál is az eredeti állapotok megtartására törekedtek a tervezõk, a Corvin tér 5. sz. épület utólagos emeletráépítése e szempontok figyelembe vételének megfelelõen elbontásra került.

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!