Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Császár-Komjádi uszoda - Budapest

Közeli helyek

Szabadidő, Wellness >> Gyógyfürdő | Budapest

Császár-Komjádi uszoda

Elérhetőségek

Cím: 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 8.
Tel.: +36 1 212 2750, pályabérlés: +36 30 749 7344
Mobil:
Fax:
E-mail: dala@externet.hu
Honlap: www.mnsk.hu
GPS: LAT: 47.519000, LON: 19.036410

Nyitvatartás

A Császár-Komjádi Sportuszoda Budapest egyik legnépszerűbb uszodája. Nyitott és fedett medencéi egész évben várják a profi sportolókat és a mozogni, kikapcsolódni vágyó amatőr úszókat. A tanmedencékben gyerekek és felnőttek számára is szerveznek úszótanfolyamokat.

Fotók

Császár-Komjádi uszoda - Császár-Komjádi uszoda - Császár-Komjádi uszoda - Császár Császár-Komjádi uszoda - Császár Császár-Komjádi uszoda - Császár Császár-Komjádi uszoda - Komjádi Császár-Komjádi uszoda - Császár Császár-Komjádi uszoda - Császár Császár-Komjádi uszoda - Császár Császár-Komjádi uszoda - Komjádi

Leírás

A sportuszoda története

A fürdők története egészen a római időkig nyúlik vissza, már Claudius császár uralkodása idején hasznosították a környékbeli gyógy- és termálforrások vízét. A Császár fürdő 1806-ban nyílt meg, az épület a 19. század második felében készült el. Ezt 1989-90-ben lebontották, majd 1997-ben újjáépítették.

Közben 1976-ban a Császár szomszédságában átadták a Komjádi uszodát. Nevét Komjádi Béláról, az 1932-ben olimpiai aranyérmet nyert magyar vízilabda-válogatott edzőjéről kapta. A Komjádi uszoda épületének különlegessége, a nyitható tetőszerkezet. A Komjádi uszoda az otthona a többszörös magyar bajnok és kupagyőztes Vasas vízilabdacsapatának, a lelátókon 1800 szurkoló fér el.
Évente átlagosan 100 rendezvényt tartanak a létesítményben.

Szabadidősport, lakossági szolgáltatások


A Császár-Komjádi Sportuszoda a versenyzők mellett várja a szabadidős sportolókat is, akik az úszás mellett napozhatnak és pihenhetnek is a létesítmény területén.

A fedett medencében az úszósapka használata kötelező.

Az uszodában folyamatosan indulnak a gyerek és felnőtt úszótanfolyamok.

Nyitva tartás

Általános nyitva tartási idő: 6-tól 19 óráig (a pénztár 18 órakor zár)

A medencék lakossági használatát természetesen befolyásolják a sportolók edzései és az esetleges versenyek, így elindulás előtt érdemes érdeklődni a 00-36-1-212-2750-es telefonszámon.

Medencék, szolgáltatások


Fedett medencék:

- 50 méteres medence

- tanmedence

Nyitott medencék:

- 50 méteres medence

- 25 méteres medence – télen sátorral fedett

- tanmedence

Egyéb szolgáltatások:

büfé, étterem, tanácsterem, tornaterem(csak egyesületeknek)

Kapcsolat

Nyitva tartással kapcsolatos információk: 00-36-1-212-2750

Pályabérléssel kapcsolatos információk: 00-36-30-749-7344 (Baróta Gábor)

cím: 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 8.

olimpiai központ vezető: Dala Tamás

telefon: 00-36-1-212-2750, 00-36-1-326-1478

e- mail: dala@externet.hu


Versenysport


A Császár-Komjádi Sportuszodában összesen öt medence található. A létesítmény rendszeresen otthont ad hazai és nemzetközi úszóversenyeknek, vízilabda mérkőzéseknek, számos triatlonos és öttusázó is itt tartja edzéseit. Az uszoda szolgáltatásait diák- és utánpótlás sportolók is rendszeresen igénybe veszik.

További információk: Baróta Gábor sportszervező – telefon: 00-36-30-749-7344, e-mail: gabor.barota@externet.hu

Teljes árlistánkat itt érik el.

Térkép

Extra

A Császár-fürdő Budapest legősibb fürdőinek egyike. Írott története a rómaiak korába nyúlik. Egy Claudius császár (41-54) idejéből származó felirat tanúsítja az itteni vizek – aquae calidae superiores et inferiores – létét. A Császárt egy szűk sikátor választja el a Lukács Gyógyfürdőtől (érdemes mindkettő leírását elolvasni).

Anonymus magyar történetíró (XII-XIII. század) megemlékezése szerint a honfoglaló Árpád-fejedelem (895?-910) a Dunán átkelvén ezeknél a Felhévízeknél pihent harcai során. Egy 1148-ban kelt oklevél tanúsága szerint ezen a helyen volt Forum Geyzae, vagyis Geyza-Vásárhely, amely II. Géza királyról (1130-62) kapta a nevét. A török hódoltság (1526-1697) idején érték fénykorukat az itteni fürdők. Mohamed pasa a fürdők melletti dombon (a mai Rózsadombon) a szentéletű Gül-Baba tiszteletére türbét emeltetett és a fürdőket derviszárdákkal kapcsolta össze.

Oláh Miklós helytartó, esztergomi érsek (1493-1568) szerint e terület híres volt templomáról, valamint pompás fürdőházáról: 32 fedetlen, csodáshatású fürdője van, némelyik a Duna-parttól alig tízlépésnyire található és a parasztok, szőlőművelők fejig merülve fürdenek benne. A fürdő közelében fakadó hideg forrás bőséggel zubogó vize két malmot is hajt (a mai Török-forrás). Egy török ebszámoló szerint Buda város végén van a Veli bég fürdő (a mai Császár-fürdő gőzfürdője). Vize középmelegségű s a forrás öt malmot is hajt (a mai Malomtó és a Nádor-forrás).

Brown Eduard angol orvos 1697-ben megjelent munkájában megemlékezik Vel bég díszes fürdőjéről, azután a „Barut degirmene”, vagyis a lőpormalom melletti fürdőről, a mai Lukács-fürdőről. Harmadiknak a Kaplia nevű fürdőt nevezi, amely 1669-ben a nagy budai tűzvész idején elpusztult. Ez felel meg a Császárfürdő átalakított mai népfürdőjének.

Buda vár visszafoglalása után (1686) gróf Marsigli pontos leírásokat és rajzokat készített a törökök idejéből megmaradt épületekről. A Császár-fürdő az többi fürdővel egyetemben a kincstár birtokába jutott; I. Habsburg Lipót német-római császár és magyar király idejében (1657-1705) Thermae Regiae Majoros néven ismerték.

1804-ben a Helytartótanács felszólítására orvosokból álló bizottság vizsgálta meg a Császár-fürdő gyógyforrását. Az orvosi jelentés után 1806-ban Marczibányi István királyi tanácsos vásárolta meg a Császár-fürdőt és jótékony adományként a budai Irgalmasrendnek adta azzal a kikötéssel, hogy a fürdő jövedelméből betegeket és szerzeteseket tartsanak el (ma is az egészségügyet szolgálja). Ebben az időben a Császár szerény kis fürdő volt. 1842-ben építették a nagy gyógyudvart, két melléképülettel, 100 lakó- és 85 fürdőszobával, 340 ezer forint költséggel.

Az egykori Kapli (zárt) fürdő felhasználása és átalakítása gőzfürdővé az 1860-as évekre vezethető vissza, amikor a márványfürdők készültek, valamint a női és a férfi uszodát létesítették. Az újítások a bérbevevő Berger testvérek vállalkozásának köszönhetőek. A Császár-fürdő gőzfürdője egyike volt az első budapesti gőzfürdőknek.

Mintegy 160 esztendeje Edvi Illés megrajzolta Budapest fürdőváros erényeit, különösen a Császár-fürdővel kapcsolatosakat. A modern balneológusokkal egyetértően már ő is rámutatott, hogy Budapest fürdőváros különleges értékét az adja, hogy a betegek egy olyan modern városban részesülhetnek a gyógyításban, amely nem elhagyott hely, hanem a legkülönbözőbb szórakozásokra is alkalmat nyújt.

Az Országos Balneológiai Egyesület 1933-ik évi ismertető füzetében megállapította, hogy a Császár-fürdő tökéletesen pótolja Pöstényt, Bádent, Baden-Badent, Wiesbadent, Aachent és Trencsénteplicet. Az Igalmasrend által házilag kezelt Császár-fürdő igazgatósága 1935. április 18-án mutatta be a budapesti gyógyintézmények és a sajtó képviselőinek a Császár-fürdő különböző fürdőlehetősége és gyógyítást nyújtó intézményei mellett legújabb és Európa-szerte ritkaság számba menő létesítményét: az új iszapfürdőt.

A fürdőhöz 1926-ban versenyuszodát építettek. 1965-ben került a Császár-fürdő az Országos Reuma és Fürdőügyi Intézet (később: Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet), vagyis az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe. Az intézmény 2000-től ismét az Irgalmasrend oltalmában működik. A gyógyításhoz és a kezelésekhez a gyógyvíz és a minősített ásványvíz a Budapest Gyógyfürdői és Hévize Rt. Lukács-fürdőjének és a Margitsziget nagyhírű Magda-forrásának mélyfúrású kútjaiból érkezik.

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!