Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Dávodi Gyógy- és Strandfürdő - Dávod

Közeli helyek

Szabadidő, Wellness >> Gyógyfürdő | Dávod

Dávodi Gyógy- és Strandfürdő
Dávod-Püspökpusztai Fürdő, Dávod - Strandfürdő

Elérhetőségek

Cím: 6524 Dávod, Béke tér 1.
Tel.: +36 79 481 301
Mobil:
Fax:
E-mail: info@davodfurdo.hu
Honlap: www.davodfurdo.hu
GPS: LAT: 46.005264, LON: 18.896163

Nyitvatartás

május 1. - szeptember 30.
vasárnap-csütörtök: 9:00-19:00
péntek-szombat: 9:00-21:00

Fotók

Dávodi Gyógy- és Strandfürdő - Dávodi Gyógy- és Strandfürdő - Dávodi Gyógy- és Strandfürdő - Dávodi Gyógy- és Strandfürdő - Dávodi Gyógy- és Strandfürdő - Dávodi Gyógy- és Strandfürdő - Dávodi Gyógy- és Strandfürdő - Dávodi Gyógy- és Strandfürdő -

Leírás

Gyógyvíz és a fürdő története, a víz hatása és összetétele Dávod-Püspökpusztán

A gyógyvizes kút és a fürdő története szervesen egybeforrt:

A Mohácsi-sziget felszínközeli vizei eléggé szennyezettek, iszapízűek így ivás céljára alkalmatlanok voltak.

Ezért az első artézi kutat már 1914-ben megfúrták (mely ma a béke téren található), amelyből tisztavizű 37oC hőmérsékletű hévíz tört fel a felszín fölé. A falu lakossága télen nyáron a szabadon folyó kútra járt ivóvízért.

Elsőként Dr Bruszt Pál bajai fogszakorvos figyelt fel arra a tényre, hogy Püspökpusztán szinte nincs rossz fogú ember. Ezt a hatást a jó ivóvíznek tulajdonította, amiről a harmincas években több fórumon közzé adott, sőt: tudományos cikkeket írt róla. Hangoztatta a víz jótékony hatását, és elsőként tett javaslatot arra, hogy erre a vízbázisra alapozva gyógyfürdőt létesítsenek.

A mai fürdő ősének az ötvenes években társadalmi munkával épült két kis medence tekinthető. Néhány évig használták, de mivel a fenntartásával nem sokat törődtek, az elhanyagolt fürdőt egyre kevesebben látogatták. Mivel sok beteg ember tulajdonította gyógyulását a pár évig működő kezdetleges fürdőnek, addig szorgalmazták a felújítását, hogy végül a község vezetősége tervbe vette azt, és az esetleges fejlesztést a vegyelemzéstől tette függővé. A víz vizsgálatát 1957-ben végezték el, és az összetétel igazolta a feltételezett gyógyhatást.

A község ismét kezelésbe vette a fürdőt, és rendbe hozta a környezettel együtt. A tervezett bővítéshez viszont több víz kellett, ezért 1967-ben fúrtak egy második nagyobb hozamú kutat, mely ma a fürdő területén belül, a főbejárat mellett található. A bő vízhozam alapján megindult a fürdőfejlesztés, és a gyulai várfürdő ikermedencéjének mintájára készült két ülőpados, középen is tagolt gyógymedence, valamint egy gyerekmedence. Az öltözővel együtt 1970-ben már ismét használhatta a fürdőt a nagyközönség sőt újabb kutat is fúrtak a fellendülő forgalmat megtapasztalva, és elkészült, majd megvalósult a környék rendezési terve is: kimértek 100 üdülőtelket.

2007 július végére készült el az új tulajdonosok püspökpusztai fejlesztéseivel kapcsolatos 3. hévízkút 610 m-es talpmélységgel, ahonnan ugyancsak hévíz tör a felszínre, mintegy 400-450 liter/perces kapacitással. A tervek szerint ez lesz a bázisa a Fortuna hotel saját fürdőjének, valamint a 2008-as megvalósítású 250 fő befogadású téli-nyári élményfürdőnek

A kutak és vizük:

A két régi kút mélysége 686, illetve 392 m, de vizüket azonos rétegből nyerik, így hőmérsékletük egyezően 38-39oC-os.Öszteljesítményük 500 liter/perc

A vegyelemzés szerint: a kalcium-magnézium-tartalmú , alkáli-kalcium-hidrogén karbonátos, kloridos, fluoridos vizek csoportjához tartozik. Az összes oldott ásványi anyag tartalma: 1,6 g/liter.

A meleg víz külsőleg különösen alkalmas mozgásszervi és reumatikus betegségek gyógyításásra, sérülések utókezelésére. Ívókúra formájában, illetve ivóvízként belsőleg fogyasztva fogínykezelésre, és a fogszuva-sodás megelőzésére ajánlott.

Térkép

Extra

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!