Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Balassa Bálint Múzeum - Babits Mihály Emlékház - Esztergom

Közeli helyek

Látnivalók >> Múzeum | Esztergom

Balassa Bálint Múzeum - Babits Mihály Emlékház

Elérhetőségek

Cím: 2500 Esztergom, Mindszenty tér 5.
Tel.: +36 33 412 185
Mobil:
Fax:
E-mail: balassamuz.e@vnet.hu
Honlap: www.balassamuzeum.hu
GPS: LAT: 47.796833, LON: 18.735434

Nyitvatartás

XI.1-IV.30.: Sze-V 9-17
V.1-X.31.: K-V 9-17

Fotók

Balassa Bálint Múzeum - Babits Mihály Emlékház - Balassa Bálint Múzeum - Babits Mihály Emlékház -

Leírás

A múzeumban jelenleg az "Esztergom a középkorban" című, 2001-ben megnyílt millenniumi kiállítás látható, amely az Árpád-kori királyi székhelyet (vár- és város), és főleg az ország gazdasági és politikai életében egyaránt fontos szerepet játszó középkori várost mutatja be. Kevesen tudják, hogy a mai településnél jóval nagyobb kiterjedésű régi Esztergomban mennyi jelentős épület és intézmény állt a török háborúk előtt! Egykorú források 38 templomról, 11 kolostorról és sok polgári épületről (városháza, árúcsarnok, pénzverő kamara, lakóházak, stb.) tesznek említést, melyek közül eddig 21 templom és lakóházak maradványai ismeretesek. A kiállítás az elpusztult épületek feltárásából származó régészeti leletek, művészeti emlékek, dokumentumok segítségével mutatja be egyik legjelentősebb középkori városunk nagyságát.A Balassa Bálint Múzeum jelenlegi gyűjtőterülete Komárom-Esztergom megye keleti harmada, - azaz a történeti Esztergom vármegye Dunától délre eső fele. Legfőbb tevékenysége - múltjából és helyzetéből adódóan: a régészet, helytörténet és néprajz területére terjed ki.

Térkép

Extra

Dzsámi

A törökkori Özicseli Hadzsi Ibrahim dzsámi épülete a Rosenberg Hungária KFT tulajdonában van. Az épület régészeti feltárásának, és helyreállításának költségeit a KFT teremtette elõ. Mivel hivatalosan még nincs megnyitva, csak vezetéssel tekinthetõ meg.
Minden hónap elsõ péntekén 15 órától Dr. Horváth István tart tárlatvezetést. Érdeklõdni a múzeum telefonszámán lehet.

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!