Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Beregi Múzeum - Tomcsányi kastély - Vásárosnamény

Közeli helyek

Látnivalók >> Kastély, kúria | Vásárosnamény

Beregi Múzeum - Tomcsányi kastély

Elérhetőségek

Cím: 4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 26.
Tel.: +36 45 470 638, +36 45 570 146
Mobil:
Fax:
E-mail: info@beregi-muzeum.hu
Honlap: www.beregi-muzeum.hu
GPS: LAT: 48.131010, LON: 22.317191

Nyitvatartás

Április 1. – Október 31.
kedd–péntek:
8:30–16:30

szombat–vasárnap:
8:00-16:00

November 1. – Március 31.
hétfő-péntek:
8:00-16:00

Fotók

Beregi Múzeum - Tomcsányi kastély - Tomcsányi kastély Beregi Múzeum - Tomcsányi kastély - Beregi Textil Beregi Múzeum - Tomcsányi kastély - Beregi Textil Beregi Múzeum - Tomcsányi kastély - Iskolatörténeti kiállítás Beregi Múzeum - Tomcsányi kastély - Kerámia gyülytemény Beregi Múzeum - Tomcsányi kastély - Régészeti leletek

Leírás

A XVII. század első harmadában építtette a Lónyai család az árkádos tornácú, négytornyos, sarokszobás barokk rezidenciát. 1728 körül bővítették, 1810 óta viszont szinte változatlan formában áll.

A kastély történetéhez tartozó érdekesség: 1703-ban itt szállt meg II. Rákóczi Ferenc, és itt bocsátotta ki a naményi pétenst, melyben hadba hívta a szabolcsi nemességet.

Az utolsó tulajdonosáról Tomcsányi-kastélyként ismert épületben ma a Beregi Múzeum található.

A vásárosnaményi Beregi Múzeumot Csiszár Árpád alapította 1963-ban. A gyűjteménynek 1970-től, a város központjában lévő egyik legszebb épületet, a Rákóczi út 13. szám alatt lévő Máthé kúria ad otthont.

Gyűjteményei egyes részei országosan, sőt nemzetközileg is számon tartottak. Ezt köszönheti több ezer darabot számláló népművészet anyagának; elsősorban hímzéseinek, szőtteseinek, művészi vasöntvény gyűjteményének és a térség elemi népiskoláját reprezentáló tárgyegyüttesének.

Múzeumunk gazdag anyagával, melyen a terület jellegzetességit mutatjuk be, állandó kiállításokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


Állandó kiállítások

A "Tiszteletes Úr" - Csiszár Árpád emlékszoba
Szerelem a Tiszaháton - A beregi vászon
A szemtakarótól a szemfedőig - A születéstől a halálig
A beregi gyász
A kastély lakói
Bereg patrónusai
Beregi művészi és háztartási vasöntvények
Bereg régészete
Műtárgy látványraktár - kerámia gyűjtemény
A régi iskola - Iskolatörténeti kiállítás


Térkép

Extra

A kastély története

A Lónyayak a honfoglalással egy időben kerültek a térségbe. Közülük sok jeles tudós, udvari főember, magas állami tisztségviselő, kiváló magyar hazafi került ki. Meghatározó szerepet játszottak a terület életében. Tevékenységük nyomán templomok, iskolák épültek, iskolai alapítványok születtek. Több településen mintagazdaságot működtettek. Kastélyaikkal, udvarházaikkal Európát hozták Beregbe.
A 14. század elejétõl már Naményban is voltak birtokaik. A Kastélydombon, ezen a helyen, már lakásuk is volt. Erre utalnak a földmunkálatok során felszínre került középkori cseréptöredékek és egyéb építési törmelékek.

A kastélyt 1728-ban építette Lónyay László, jelenlegi barokk formáját fia, ifj. Lónyay László alakította ki, amikor az épületet két sarokszobával és árkádos tornáccal kitoldatta. A hátsó két sarokszobát a 18. század utolsó harmadában építették hozzá. Ekkor épült a gazdasági épületek egy része is, amelyek a XIX. század végére körülhatárolták a kastélyudvart.
A XIX. század közepén a kastély lányágon öröklődött. Tomcsányi Vilmos Pál felesége, Vladár Erzsébet révén, akinek nagyanyja Vladár Kristófné Lónyay Ilona volt, és az ő fiának, Vladár Emilnek volt a lánya. Trianon után felvidéki birtokukról kerültek ide vissza az ott hasonló nagyságrendű birtokkal rendelkező Tomcsányi Vilmos Pállal Vásárosnaményba, aki 1920–1923 között külügyi államtitkár, majd igazságügy miniszter volt. Sokat tett Vásárosnamény és Bereg felvirágoztatásáért. Az ő nevéhez fűződik az útépítési program megvalósítása, és ő kötötte meg 1923-ban a Kárpátalját megszálló csehekkel a 3 napos határátlépési egyességet, amely fontos kereskedelmi lehetőséget biztosított a beregi lakosok számára. Tomcsányi Vilmos Pálné pedig sokat fáradozott a beregi háziipar megteremtéséért. A Tomcsányi család az államosításig használta a kastélyt. Ezután a katonai kiegészítő parancsnokság tanyázott benne, majd 1954-től középiskolai kollégium működött a kastélyban 1986-ig, az új kollégium megépültéig. Ezt követõen 2005-ig az épület felújításra, funkcióra várt.

Ezt szorgalmazta Dr. Tomcsányi Pál Széchenyi-díjas akadémikus, aki még fiatalságát többnyire Vásárosnaményban töltötte, és aki az 1980-as évek elejétől visszatérő vendége volt a városnak.
A helyreállítására, idegenforgalmi célú hasznosítására – Jüttner Csaba polgármester kezdeményezésére –, az Európai Unió által meghirdetett pályázati lehetőség felhasználásával kerülhetett sor.


 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!