Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Margit-szigeti Víztorony - Budapest

Közeli helyek

Látnivalók >> Torony, kilátó | Budapest

Margit-szigeti Víztorony

Elérhetőségek

Cím: Budapest,
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap: www.szabadter.hu
GPS: LAT: 47.530202, LON: 19.050084

Nyitvatartás

Víztorony. 1913-ban épült az akkor forradalminak számító vasbeton-technológiával, Zielinszky Szilárd tervei szerint.

Fotók

Margit-szigeti Víztorony - Margit-szigeti Víztorony - Margit-szigeti Víztorony - Madártávlatból

Leírás

A Margitsziget természeti és épített örökségei közül az egyik legkiemelkedőbb az 1911-ben épült, védettnek nyilvánított Víztorony, melyet az akkoriban forradalminak számító vasbeton technológiával készítettek el Zielenszky Szilárd műszaki és ifj. Ray Rezső művészi tervei alapján. A szecessziós stílusú ipari műemlék egész megjelenésében és részleteiben is egyedülálló az országban. A kilátójából 53 méter magasról szépen belátható a város.

Program:
Itt a toronyban látható a 70 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a Margitsziget történeti kiállítása, a torony lábánál pedig könnyűzenei és táncos estek kapnak helyet.

A víztorony évtizedek óta nyugalomba vonult, a medencét kiszerelték belőle, ma már csak kilátótoronyként vagy kiállítóteremnek használják a bérlői.

Ipari műemlék, a Vízművek gazdag múltjának szép relikviája. Ahogyan a margitszigei csáposkutak is, melyek a sziget partján 30 méteres csápjaikat a Duna felé nyújtva gyűjtik össze a páratlan természeti kincset: a tiszta, egészséges ivóvizet.

A Margitsziget pár évtizeddel ezelőtt még fontos láncszeme volt a főváros vízellátásának, mára azonban szerepe jóval kisebb lett - a víztorony mellett lezárták a szigeti gépházat is"...

Magassága
Föld felett: 57m
Föld alatt: 5m

Vízmedence
átmérője: 13m
vízoszlopja: 52m
tartalma: 600 m3

Kúptető
átmérője: 13,2m
magassága: 8,5m

Térkép

Extra

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!