Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Szapáry kastély - Bük

Közeli helyek

Látnivalók >> Kastély, kúria | Bük

Szapáry kastély
Szapáry-kastélyegyüttes és parkja; kastélyszálló

Elérhetőségek

Cím: 9737 Bük, Gyár utca 29.
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap:
GPS: LAT: 47.388100, LON: 16.742067

Nyitvatartás

A nyugat-dunántúli korai barokk építészet egyik legfontosabb épületei közé tartozik. Az 1699-ben épített épület parkja védett, belsejét pedig barokk remekek díszítik.

Fotók

Szapáry kastély - Az épület kívülről Szapáry kastély - Freskó Szapáry kastély - Belső terek

Leírás

A Szapáry-kastélyegyüttest egy XVI. századi eredetű, megerősített udvarházból építtette át Felsőbüki Nagy István 1699-ben, kora barokk stílusban. A nagyteremben falfestés és stukkódísz, barokk, A.L. Colombo és P.A. Conti alkotása. Szobrászok: Schneider Jakab, Id. Eys Az épület parkja védett, belsejét pedig barokk remekek díszítik.

A 30 szobás, egyemeletes épület dísztermét dombormű benyomását keltő festmények, ún. grisaille-képek díszítik. Antonio Luca Colombo készítette őket. Egy másik olasz, a luganói Pietro Antonio Conti pedig stukkódíszekkel látta el a hatalmas teknőboltozatot. A szobrászati munkák Schneider Jakab, Id. Eysenköbl Lőrinc és Unger János szakértelmét dicsérik. A kastély nem látogatható.

Térkép

Extra

http://www.utazzitthon.hu/buk_bukfurdo_szapary_kastely.html

A nagyközség legjelentõsebb világi mûemléképülete ez a kastély. Helyén XVI. századi eredetû megerõsített udvarház állt, melyet 1696-ban Felsõbüki Nagy István korabarokk stílusban átépíttetett. A kastélyt a következõ századokban hozzátoldásokkal bõvítették, illetve több átalakítással felújították.
Az épületbe díszes vasajtón léphetünk be. A földszinti helyiségek többnyire bolthajtásosak, míg az emelet közepén a díszterem foglal helyet. Ennek hatalmas teknõboltozatát gyönyörû stukkó díszíti. Fonatok, levélsorok, puttók, sasok, kagylók keretében grisaille-képek (dombormû benyomását keltõ festmények) a négy évszakot ábrázolják, középen pedig ovális mezõben a Vénusz látható kíséretével.http://www.kastely.specia.hu/2007/10/30/a-buki-szapary-kastely/#more-122

A nyugat-dunántúli korai barokk építészet legfontosabb épületei közé tartozó kastély helyén erődített udvarház, esetleg vizierőd állhatott egykor. A későbbi építkezések során átalakított egyik tornyot még a II. világháború idején is használták.

Az épületegyüttest Felsőbüki Nagy István építtette át 1699-ben, kora barokk stílusban. Az épület parkja védett, belsejét pedig barokk remekek díszítik.

A 30 szobás, egyemeletes épület dísztermét dombormű benyomását keltő festmények, ún. grisaille-képek díszítik. Antonio Luca Colombo készítette őket. Egy másik olasz, a luganói Pietro Antonio Conti pedig stukkódíszekkel látta el a hatalmas teknőboltozatot. A szobrászati munkák Schneider Jakab kezét, az építészet a soproni Eysenköbl Lőrinc és Unger János szakértelmét dicsérik.

A boltozatos helyiségek közül az emelten lévő díszterem a leggazdagabb és a leglátványosabb; a fiókos teknőboltozaton fonatok, levélsorok, puttók, sasok, kagylók alkotta keretekben tájképek és évszakok allegorikus ábrázolásai láthatók, míg a mennyezeten Vénusz a kíséretével és még két másik mitológiai jelenet.
A kastély később a Szapáry család tulajdonába került. Helyreállítása után, 1972-től az ország első kastélyszállójának ad otthont.

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!