Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Vártemplom - Szolnok

Közeli helyek

Szakrális építmény >> Római katolikus templom | Szolnok

Vártemplom
Magyarok Nagyasszonya római katolikus vártemplom

Elérhetőségek

Cím: 5000 Szolnok, Szent István tér
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap:
GPS: LAT: 47.173668, LON: 20.206375

Nyitvatartás

A közelében állott, lebontott romos török mecset köveinek felhasználásával építette Homályossy Ferenc kamarai ácsmester 1822-24 között.

Fotók

Vártemplom - Vártemplom - Vártemplom - 1919

Leírás

Az egykori vár területén áll a katolikus vártemplom. (Magyarok Nagyasszonya.) A templom külső megjelenése korának klasszicista stílusjegyeit viseli, de belül a főoltár, a szószék, a padok és az áldoztató rács empire stílusú. A közelben álló romos török mecset és a középkori templom maradványainak köveiből, Homályossy Ferenc építész tervei alapján, 1822-1824-ben épült.

1919-ben, a román támadás idején Szolnok hosszú heteken át a magyar és román csapatok ütközőzónáját képezte, amit a templom is rendkívül megsínylett. Annyira károsodott, hogy a templom tornya mindenestül bezuhant a belső térbe, közvetlenül magára az oltárra. A két világháború között az épületet teljesen renoválták és ma is jó állapotban van.

Térkép

Extra

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!