Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Török-torony - Dunaföldvár

Közeli helyek

Látnivalók >> Torony, kilátó | Dunaföldvár

Török-torony
Csonka-torony

Elérhetőségek

Cím: Dunaföldvár, Várdomb u.
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap: www.dunafoldvar.hu
GPS: LAT: 46.808549, LON: 18.928236

Nyitvatartás

április 15-től október 15-ig
naponta 10-től 18 óráig
hétfő szünnap

A Török-torony négyszintes, négyszögalapú XVI. századi épület, a dunai átkelő védelmére emelték. Benne helytörténeti múzeum látható.

Fotók

Török-torony - Török-torony - Török-torony - A gyógyfürdő felöl

Leírás

A XV. század elején emelték, gótikus stílusban.
A Dunaföldvárról készült leírásokban és tudományos munkákban Öregtorony, Csonkatorony, vagy Töröktorony néven ismertetett négyszögletes alaprajzú várépület építéséről írásos dokumentumok nem maradtak fenn. Hogy pontosan mikor építették, nem ismeretes, de valószínű, hogy a XVI. század elején emelték.

A földvári vár első név szerinti említését az 1543-as hadjárat történetét leíró török krónikás Szinán Csausz munkájából ismerjük. Később két utazó, a török Evila Cselebi és egy osztrák hadmérnök Ottendorf Henrik írta le a vár és a mezőváros állapotát.

Az erős palánk és a szép torony azonban a leírást követően már negyed századot sem ért meg épségben. 1686 őszén a Buda felmentésére későn érkező török nagyvezér csapatai visszavonultukban minden elhagyott települést leromboltak, minden kiürített várat felgyújtottak.
1703-ban a legendás hírű kuruc generális, Vak Bottyán foglalta el Földvárat, mely mint a dunántúli hadjárat hídfőállása vált híressé.
A XIX. század elején a toronytesthez északnyugatról toldaléképületet emeltek, melyet az 1974-ben Mendele Ferenc tervei alapján elkészült műemléki helyreállítás során is meghagytak. Azóta az épületben múzeum üzemel.

Térkép

Extra

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!