Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Fülöp Jakab templom - Ábrahámhegy

Közeli helyek

Szakrális építmény >> Római katolikus templom | Ábrahámhegy

Fülöp Jakab templom
Szent Imre kápolna

Elérhetőségek

Cím: Ábrahámhegy,
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap: www.abrahamhegy.hu
GPS: LAT: 46.821413, LON: 17.569070

Nyitvatartás

Fotók

Fülöp Jakab templom - Fülöp Jakab templom - Harang Fülöp Jakab templom - Kereszt

Leírás

Belső Ábrahámban, tehát a Rendes felé eső hegyhát nyugati lejtőjén épült 1614-ben egy kis templom, helyesebben kápolna. (Ennek elődje, a régészeti leleteknél már említett Árpádkori templom volt, az ún. Kauzli-dombon.) Védőszentje Fülöp Jakab (Jakab a tizenkét tanítvány egyike volt).

Az oltárkép az előd, a XII-XIII. századbeli templom maradványaként került ide. Déli részén román stílű ablakaival néz a messzi tájba, ahonnan hajdanán hívői összesereglettek. Régebben a kővágóörsi plébánia filiája volt. A két háború között itt miséztek nyaranta a "szentimrés" papok (ezért akkoriban Szent Imre kápolnának is hívták).

A háború után, vasárnaponta (főleg nyáron) az itt élő nyugdíjas, vagy itt nyaraló papok tartottak e kápolnában szentmisét. Ma - az egyházközség gondozásában - az állagmegóvás a legfontosabb feladat.

Térkép

Extra

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!