Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Alcsúti Arborétum - Alcsútdoboz

Közeli helyek

Természeti értékek >> Arborétum, botanikus kert | Alcsútdoboz

Alcsúti Arborétum

Elérhetőségek

Cím: 8086 Alcsútdoboz,
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap: alcsuti-arboretum.hu
GPS: LAT: 47.423151, LON: 18.598158

Nyitvatartás

Téli nyitvatartás:
Szerda-Vasárnap
10:00 - 16:00

Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület, a Vértes hegység lábánál fekszik, mely hazánk egyik legértékesebb élőfagyűjteménye. Az arborétum növénygyűjteménye sok érdekességet, ritkaságot kínál, hazai fajokon kívül messze földről ideszármazott példányok is megtalálhatóak.

Fotók

Alcsúti Arborétum - Hóvirágos út Alcsúti Arborétum - Kastélykápolna Alcsúti Arborétum - Habsburg kastély maradványai Alcsúti Arborétum - Tó Alcsúti Arborétum - Óriás platán Alcsúti Arborétum - Kastélykápolna

Leírás

Az Alcsúti Arborétum Magyarország legeredetibb angolparkja, 1820-as telepítése József nádor nevéhez fűződik. Ő volt az ország nádora, az első Habsburg, aki Magyarországon letelepedve birtokot szerzett, az ő leszármazottjait nevezzük a Habsburgok magyar ágának.

A kastély parkja ma több mint 40 hektáros, növényritkaságok egész sorát rejtő arborétumnak ad helyet, s a természet után vágyakozóknak nyújt kellemes kikapcsolódást. A főherceg kastélyának tájkertje ritka növényekben gazdagsága miatt az elsők közé tartozott az egész birodalomban.
A 300 növényfajt meghonosító József nádor pompás klasszicista kastélyára ma már csak a timpanonos főhomlokzata emlékeztet. A kastély Pollach Mihály tervei alapján épült, Magyarország egyik legnagyobb klasszicista kastélya volt, az angolparkot schönbrunni kertépítőmesterrel Tost Károllyal terveztette. Az épület egykori szárnyához épített istállóból kialakított kápolna ma is áll, ezt 1880-ban Storno Ferenc tervei alapján neoromán stílusban alakították ki. A park pálmaházát Ybl Miklós tervei alapján építették fel, melynek már csak maradványai láthatók, valamint épségben megmaradtak a régi angolpark építményei, a Babaház, a Gloriette és a Medveház.

Az Alcsúti Arborétum növényzete a XIX. századi növénytelepítés eredményeként egy 540 fajból álló fás növénygyűjtemény. A legszebb és legidősebb példányai között platánok, török mogyorók, tulipánok, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok találhatók, de értékes a hárs,- juhar-, tölgy- és gesztenye-fajok gyűjteménye is. Egyedülálló értéket képvisel a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró, a közeli Csaplári erdő Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor.

Minden évszakban kellemes időtöltés az arborétumban a madárdaltól hangos, hatalmas fákkal szegélyezett, kényelmes sétautakon az egykori főhercegi kertet bejárni. Az arborétum minden évszakban más-más arculatát mutatja, a kora tavasszal nyíló hatalmas hóvirágmező egyedülálló az országban. A mediterrán hóvirágoknak különféle fajtái nyújtanak látványosságot az ide látogatók számára. Szentivánéj környékén, június hónapban egyedi látványosság a Szentjánosbogártánc. Különleges esti sétában lehet részük az ide látogatóknak, miközben ezernyi fénylő zöld lámpásként repkedve nyújtanak látványosságot bevilágítva az arborétumot.

Térkép

Extra

Nyitvatartásunk:
Téli nyitvatartás:
Szerdától Vasárnapig
10. 00 - 16. 00 óráig tartunk nyitva.

Elérhetőségeink:
Információt kérhet:
szerdától -vasárnapig
10.00-18.00-ig

Tel: 06-22-353-219
Hamar Ildikó

Arborétum vezető
Tel.:06-20-4988-738

Solymár András
Arborétum szakmai vezető
Tel.:06-30-6634-609

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!