Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Tisza-tavi Ökocentrum - Poroszló

Közeli helyek

Látnivalók >> Állatkert, Növénykert, Arborétum | Poroszló

Tisza-tavi Ökocentrum

Elérhetőségek

Cím: 3388 Poroszló, Kossuth u. 41.
Tel.: +36 (36) 704 404
Mobil:
Fax:
E-mail: info@tiszataviokocentrum.hu
Honlap: www.tiszataviokocentrum.hu
GPS: LAT: 47.646301, LON: 20.659693

Nyitvatartás

A hét minden napján nyitva reggel 9-től este 18 óráig

A Tisza-tó -"Magyarország ökoturisztikai szigete" -státuszához méltó attrakciójával gazdagodik. A Tisza-tó vendégfogadó központjának is tekinthető ökocentrum 4színten, 3900 m2-en mutattja majd be a Tisza-tó és aTisza-völgy eddigi rejtett természeti csodáit.

Fotók

Tisza-tavi Ökocentrum - Tisza-tavi Ökocentrum főépülete Tisza-tavi Ökocentrum - Tisza-tavi Ökocentrum főépülete Tisza-tavi Ökocentrum - Tisza-tavi Ökocentrum főépülete Tisza-tavi Ökocentrum - Tisza-tavi Ökocentrum édesvízű akvárium Tisza-tavi Ökocentrum - Tisza-tavi Ökocentrum édesvízű akvárium Tisza-tavi Ökocentrum - Tisza-tavi Ökocentrum kilátás Poroszlóra Tisza-tavi Ökocentrum - Tisza-tavi Ökocentrum kilátás a tóra

Leírás

Az Ökocentrum vendégfogadó és oktató központ, amely egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Négyszintes látogatóközpontja 2.600 négyzetméteren várja az érdeklődőket, állandó kiállításai, háromdimenziós vetítőterme és hatalmas, 1 millió liter össztérfogatú édesvízi akváriuma révén igazi természetközeli élményt nyújt.

Kínálatában a turizmus mellett oktatás is kiemelt jelentőségű. Az általános- és középiskolák biológiai tananyagának kiegészítő, gyakorlati oktatásában komoly szerepet tölthet be az Ökocentrum kiállításainak megtekintése és a szervezett programokon való részvétel, de jelentős segítséget nyújthat a felsőfokú oktatási intézmények hallgatói számára is.

A főépületben korszerűen berendezett, 100 fős konferenciaterem kínál lehetőséget tudományos előadások és rendezvények lebonyolítására.

Az Ökocentrum térségi funkciókat is ellát majd a jövőben, a tervek szerint itt kap helyet a poroszlói vízi rendőrőrs, az épület tornya pedig a Tisza-tavi viharjelző rendszer kiépítésére szolgál.

Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere

Az Ökocentrum falai közt beléphetünk a tó különleges világába, és testközelből ismerhetjük meg a hazánkban őshonos élőlényeket, Európa legnagyobb édesvízi akváriumában. Az 1 millió liter össztérfogatú akváriumrendszer mini ökoszisztémát rejt: halak, kétéltűek és a Tisza-tavat lakó állatok életébe nyerhetünk bepillantást, miközben olyan élményben lehet részünk, mintha a tó mélyén sétálnánk.

Az Ökocentrum pinceszintjén kialakított akvárium több mint 40-féle hazai hal mellett, közel 15 kétéltű- és hüllőfajt mutat be. Ismeretterjesztő, oktató és nevelő szerepe kiemelkedő, ezért az általános- és középiskolai csoportok számára hasznos tanulmányi kirándulásként szolgálhat a megtekintése.

Térkép

Extra

3D Mozi
A háromdimenziós vetítőterem rendhagyó technikai megoldásainak köszönhetően részeseivé válunk a vásznon történő eseményeknek, átélhetjük, milyen egy szép őszi napon hajózni a Tisza-tavon. A nádasok susogó dzsungelében csónakunkkal felfedezhetjük az érintetlen természet szépségét. Közelről figyelhetjük meg a Madárrezervátum számos faját: a fokozottan védett nagykócsagot, a szürke gémet, szárcsákat, nagy godákat, a Tisza virágzást. Különösen varázslatos azt látni, amikor a búcsúzó nap aranyhidat von a vízre…. A Tisza-tavi naplementék a vízről a legszebbek. Ha látta filmen, biztosan át szeretné élni mindezt a valóságban is.

Állandó kiállítások
Milyen a tiszavirág? Hol él a kecsege és a fejes domolykó? Mi a különbség a kis és a nagy kócsag között? A természetet járni sokkal érdekesebb, ha tudjuk a választ ezekre a kérdésekre, és felismerjük az út közben megpillantott állatokat, az elénk táruló apró természeti csodákat! Az Ökocentrum állandó kiállításai segítenek megismerni a Tisza-tó vidékét.

Felfedező úton hegyen-völgyön át – Magyarország kétéltűi és hüllői

Makrovilág Földinfó – apró vizi lények világa

Elvarázsolt vizivilág – A Tisza-tó érdekes élőhelyei különböző fajok szemszögéből


Szabadidőpark
A Szabadidőpark elemei az „éld át a természetet” mottó jegyében születtek. A területen a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az állatokkal, és egyéb érdekes játékok és bemutatók is várják az érdeklődőket..

Csónakázó tó tutajokkal, kötélpályákkal

Rönkjátszótér

Dámszarvas-bemutató

Kormorántelep és pelinkántó

Vidra külső kifutója és medencéje

Jégmadár-les

Halász-skanezen

Tájház

Kalandbejárat

Ékszer- és mocsári teknős bemutató

Szitakötő ház

Aranysakál-kifutó

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!