Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Dunaalmási fürdő - sajnos bezárt (1986) - Dunaalmás

Közeli helyek

Szabadidő, Wellness >> Strand | Dunaalmás

Dunaalmási fürdő - sajnos bezárt (1986)
Dunaalmási strand

Elérhetőségek

Cím: Dunaalmás,
Tel.:
Mobil:
Fax:
E-mail:
Honlap:
GPS: LAT: 47.732468, LON: 18.324611

Nyitvatartás

Fotók

Dunaalmási fürdő - sajnos bezárt (1986) - retro Dunaalmási fürdő - sajnos bezárt (1986) - retro Dunaalmási fürdő - sajnos bezárt (1986) - retro

Leírás

Kénes forrásvíz

A dunaalmási fürdő rövid története

A dunaalmási fürdőkultúráról a római korból származik az első ismeretünk. A komáromi múzeumban található egy feliratos kő, amelyet nem kisebb ember, mint Pannónia egykori kormányzója, Lucius Aurelius Gallus állitatott a nymphaknak (a gyógyforrások jószellemeinek), hálából, hogy az almási hévíz gyógyuláshoz segítette. A fürdőre a 18. Században Mikoviny Sámuel térképész, vízépítő mérnök talált rá. A fürdő még akkor is jó állapotban volt a református templom és a lelkészlak alatt, a Dunaparton felfakadó gyógyforrás mellett.

A gyógyforrást 1751-es dunaalmási látogatása alkalmából Mária Terézia királynő is megtekintette. Ő bízta meg Torkos Justus Jánost a gyógyvíz elemzésével. Az eredmény szerint a víz alkalmas izületi, nőgyógyászati, bőrbetegségek, idegi eredetű és a gyomor betegségeinek gyógyítására.

Fürdő létesítésére mégis több mint 100 évet kellett várnunk, amely Weininger Mátyás, a klostenenburgi kanonokrend (Dunaalmás akkori földbirtokosának) gazdatisztje nevéhez fűződik. A fürdőház részvénytársasági keretben, 1887-ben kezdte meg működését, de áldozatul esett az 1891-ben épített vasútvonalnak.

Weininger nem nyugodott bele a kudarcba, s a malom és sziget feletti másik forrás hasznosítására törekedett. Itt ugyanis millenniumi emlékparkot létesített a honfoglalás ezeréves évfordulója tiszteletére. A forrásból cölöpökkel megerősített falú, ülőpados tavacskát létesített, s az uradalom látogatóinak rendelkezésére bocsátotta.

Először 1914-ben nyílt meg a sziget melletti strandfürdő a nagyközönség részére. Tulajdonosa a klostenenburgi kanonokrend, első bérlője, működtetője Kalmár Pál volt. 1926 és 1946 között Szilágyi Miklós vezetésével virágzott fel a strandfürdő (jelentős állami támogatással). 80 m hosszú beton úszómedence, külön gyermekmedence, fürdőszálló, hajóállomás épült. A hegyoldalon egyre több villa létesült.

A fejlődést a 2. Világháború akadályozta meg. 1946-ban az apátság elveszítette birtokait, a strandfürdőt az Almásfüzitői Timföldgyár vette használatba, s a dolgozóknak szociális juttatásként kiválóan működtette.

1960 körül a Komárom Megyei Vízmű Vállalat kirendeltségének kezelésébe került a fürdő, akik nem tekintették szívügyüknek a fejlesztését.

Újabb csapást jelentett, hogy a környékbeli bányák működése miatt elapadt a híres gyógyforrás, s a lakosság vízellátását szolgáló vezetékes vízzel kellett feltölteni a medencéket. A Duna gyakori áradásai mindig is komoly nehézséget okoztak üzemeltetésében. Így az üzemeltetők kihasználva az első adandó alkalmat, veszni hagyták. Ugyanis 1986-ban egy nagy felhőszakadás miatt az Által-ér áttörte a fürdő mögötti töltést, és alámosta a medence keleti falát, s az bedőlt. Javításához nem biztosították a csekélynek mondható fedezetet.

A rendszerváltás után több elképzelés is körvonalazódott a strand újjáépítésére. A forrás 1997-ben újra feltört, vízhozama növekvő. Ennek hatására az évtized második felében nagyszabású terv készült egy Duna-parti szabadidőközpont kialakítására. Az egykori strand helyén modern, minden igényt kielégítő fürdőt, szabadidőközpontot kívánunk építeni. A távlati tervek között motel, camping, villapark és jacht-kikötő megépítése is szerepel. Mindez befektetőre, kivitelezőre, üzemeltetőre vár.

Térkép

Extra

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!