Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Szent István Városi Fürdő - Esztergom

Közeli helyek

Szabadidő, Wellness >> Gyógyfürdő | Esztergom

Szent István Városi Fürdő
Szent István Ártézi Fürdő együttese

Elérhetőségek

Cím: 2500 Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 14.
Tel.: +36 33 312 249
Mobil:
Fax: +36 33 403 597
E-mail: stsbath@hu.inter.net
Honlap:
GPS: LAT: 47.795701, LON: 18.740358

Nyitvatartás

Fotók

Szent István Városi Fürdő - Szent István Városi Fürdő - Szent István Városi Fürdő - Szent István Városi Fürdő - Fürdő tervek 2008

Leírás

Az esztergomi fürdőéletnek már a török korból is vannak gyökerei. A mai Strandfürdő kialakítása a 20-as évek elején történt. A fürdő a város belterületén található, így összeköthető számos kulturális programmal, egy szép városi sétával is. A történelmi környezet fényét a fürdő területén platánfák emelik. A zöld környezet, a város sajátos, múltat idéző hangulat, szakrális emelkedettsége mind hozzájárul egy nyugodt, fenséges pihenéshez. Az esztergomi víz természetes szubtermális, enyhén gyógyhatású termálvíz.

Térkép

Extra

50 m-es nyitott uszoda (télen sátorfedéssel), 20x8 m-es fedett medence, 10 fős szauna, massage, büfé.

Gyermek kedvezmény: 800 HUF

Belépő: 1100 HUF

Nyitva tartás szezonban: V.01.-IX.30.: 06-19h

Nyitva tartás szezonon kívül: X.01.-IV.30.: K:-P: 06-19h, Szo: 06-18h, V: 08-16h

A fürdőház (gőz- és kádfürdő) a Fürdő szállóval közel egy időben, 1850 körül épült klasszicista stílusban, Zofahl Lőrinc tervei alapján. A vasbeton-szerkezetű Fedett uszodát 1911-12-ben Váczy-Hübschl Kálmán tervei alapján építették fel, de az épület tényleges lefedésére, fűthető kialakítására csak 1944-ben került sor. Az épületnek a kezdetektől saját belső vízellátása volt, modern szerkezeti, technikai és épületgépészeti rendszere a kor legmagasabb színvonalán épült ki. Szintén az ő tervei alapján épült meg 1927-ben az 50x25 m-es nagynyitott nagymedence, az azt övező kabinsorral és napozóterasszal. A Mala-forrás felfakadó 25-29°C-os termálvizének kanalizálására 1839-40-ben, feltehetőleg Gramling Ignác irányításával, 473 méter hosszú, önhordó szerkezetű, tégla- és kőfalazatú forrásalagutakat építettek.
külső leírás Fürdőház
Egy épület építészeti együtteshez való tartozása a meglévő önértéken felül egy magasabbrendű városépítészeti minőséget, történeti többletértéket is jelent. A Fürdőház és a Fürdő-Szálló úgy külső megjelenésükben mint 150-160-éves közös használatukban igen szoros kapcsolati-használati értékkel bírtak. Az épületek valószínűsíthetően egyező tervezőjére nemcsak a stílusazonosság, hanem a stílusjegyek azonossága/hasonlósága is utal. Közel azonos kialakításúak a két épület főhomlokzatainak legmeghatározóbb elemei, a vállpárkányos íves ablaksorok.
A téglalap alaprajzú kis kétszintes, magastetős épület inkább csak földszintesnek hat, alsó szintje félig a terepszint alatt van.
Homlokzatainak építészeti kialakítását a mögöttes speciális funkció határozta meg. Az ÉNY-i jellemzően zárt, a magasan elhelyezett íves kis ablakok sora jelzi a belátás nemkívánatos voltát: a lépcsőház és a kádfürdők helyiségei sorakoztak az eredetileg 13-tengelyes homlokzat ablakszemei mögött.
A DK-i homlokzat a kert és a Fürdő-Szálló vendéglője, színházterme felé nézett, így a ház főhomlokzatává lépett elő. E mögött helyezte el a tervező a tágas, világos várócsarnokot szép kilátással a szállodára és a kertre. A Fürdő-Szálló vendéglőjének terasza, a kerti asztalok sora, vagy a szabadtéri előadások széksora jó idő esetén elért egészen a Fürdőházig. Ez a mutatós, íves-ablaksoros hosszhomlokzat 13-tengelyesnek épült, ahol szimmetrikus elrendezésben a két szélső ablak az ÉNY-i homlokzathoz hasonló kialakítást kapott (mögötte mellékhelyiségekkel), a középső 11 tengelyt a lábazatról induló, vállpárkányos pilaszterek tagolta, íves záródású ablaksor díszítette. Az ablakokat a vállpárkányról induló, finoman tagolt architráv keretezi. Az ablakok eredeti faszerkezete hiányzik, ill. valószínűsíthető, hogy eredetileg ablak nélkül épült a várócsarnok (falkutatás). A házon egyedül a DNY-i homlokzat kis ablakszeme eredeti. A kert felé lépcsős kijárót nyitottak feltehetően az 1927-es átalakítások során, melyet az 1960-as évek végén befalaztak (mögötte helyiségeket alakítottak ki). Az 1930-as években otromba, ide nem illő rácsokat szereltek fel a kerti homlokzat ablaknyílásaira, később, a 40 évvel ezelőtti felújítás során, osztatlan fakeretes ablakokat építettek be.
Az épület ÉK-i rövid homlokzatát a szállóbővítés során elbontották. A DNY-i homlokzaton az eredeti bejárati ajtó hiányzik, a homlokzat közepén a már említett, lépcsőházat megvilágító szép eredeti kis fakeretes ablak megvan.
A teltsárga (kissé az okker felé hajló) festés megfelel a későklasszicista színvilágnak.

Fedett uszoda
A látogató túrizmus szempontjából igen népszerű, művi és táji értékben rendkívül gazdag történeti város fürdője, elegáns Fürdő-Szállója a Monarchia korában igen népszerű volt. A századforduló idejétől a II. világháborúig szinte évről évre épült, bővült és szépült a fürdő. Az Esztergomban kevés emléket felmutató, így ritkaságértékű szecesszió jellemzi az ekkor épült épületeket (uszoda, öltözőkabin-sorok.
Az 1927-es strandfürdő-terv és az 1930-ból való távlati rajz a fürdőtelepről jól mutatják a Malom u. mentén álló/állt fürdőket (1899-ben és 1912-ben épültek) és a versenyúszómedencét az öltözőkabin-sorral, napozóterasszal (1927). A ma is álló (azóta) fedett uszoda (1912) és a nagymedencét keretező kabinsorok (1927) Váczy-Hübschl Kálmán tervei szerint épültek szecessziós stílusban.
A Szent István Artézi Fürdő együttes épületei koruk stílusirányzatának, érték-képének megtestesítői, ahol a későklasszicizmus és a visszafogott, jelzésértékű szecesszió sajátos, érdekes, egyedi hangulatú együttélése valósul meg.
A szűk kis gyalogosutcában (Malom u.) álló uszoda rövid homlokzatai oromfalainak különleges formavilága magára vonja az arrajáró tekintetét. Mutatós, szinte játékos szecessziós stílusjegyeket fedezhetünk fel a stílusnak nem a lágy, hajlított formákból építkező, dél-európai jellegű, hanem a geometrikus szerkesztésű irányzatából. Kedves díszítőelem a színes, mázas kerámia-kocka és merész, öntudatos homlokzati elem az oromfalra állított beton víztartály. A trapéz-alakú emelkedő ablaksor szélső elemeit sajnos befalazták (kívülről vakablakok). Az eredeti üvegezés külön e célra legyártott egyedi, dombormintás üvegtéglákból készült (egy darabot a fürdőigazgató őriz).
Sajnálatos, hogy mindkét rövid homlokzat alsó sávját későbbi toldaléképületek takarják. Az uszodához ÉK-ről hozzáépített raktár-hasznosítású építmény feltétlen bontandó, az eredeti homlokzat helyreállítandó.
A hosszhomlokzatok egyenletes ablakrendje az egykori kabin-sor szélességéhez igazodott (52., 53. fotók). A kifelé lejtő ferde-könyöklőjű ablakok, ill. a nyílások közötti falszakaszokon a terméskő-lábazatba futó páros sáv-mélyítések a geometrikus díszítő-architektúra elemei.
Kérdéses az oromfalak későklasszicista fürdőépületekhez hasonlítani akaró okkersárga színezése. A szecesszió inkább a fehéret, vagy a kissé különleges színek igen halvány árnyalatait szerette (pl. zöld, rózsaszín, lila, sárga stb.). A megfelelő színezés a hiteles megjelenés egyik fontos meghatározója, ezért fontos lenne tudni a ház eredeti színét (falkutatás, eredeti terv).

Strandfürdő
Az esztergomi strandfürdő öltözőkabin-épülete igazolja, hogy egy ilyen egyszerű használatú épület is megtervezhető, kialakítható, fenntartható igényesen, környezetébe illően, architekturális értékeket felmutatva. A fedett uszoda geometrikus ihletésű szecessziós hangulatát idézi a jóarányú, kedves, üde építészeti gesztus-értékű lépcsőtorony, eredeti megoldás a "zsákutcás" feltárású kabin-sor, ötletes a bazilika kupolájára, a szent-tamás hegyi kápolnára, na és a strandéletre néző napozóterasz. Mind az igényes környezeti kultúra megtestesítői. Az intézmény mai vezetése részéről pedig igen becsülendő a fürdő történetének kiállítás-értékű bemutatása a falakon. Ismerjük, becsüljük meg értékeinket! Ez az egyik, sőt a legfontosabb célja e felterjesztésnek is!
állapot leírása Az épületegyüttes a folyamatos és intenzív használat mellett és ellenére a lelkiismeretes, nagy anyagi ráfordításokkal járó karbantartás miatt jó állapotban van.


 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!