Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Hatvan Városi Strandfürdő - Hatvan

Közeli helyek

Szabadidő, Wellness >> Gyógyfürdő | Hatvan

Hatvan Városi Strandfürdő
Hatvani Termálvizes Strandfürdő

Elérhetőségek

Cím: 3000 Hatvan, Teleki út 1.
Tel.: +36 37 342 242
Mobil: +36 70 211 4121
Fax:
E-mail:
Honlap: www.hatvan.hu
GPS: LAT: 47.653710, LON: 19.659240

Nyitvatartás

máj.1.-aug.31.
hétfőn: 12:00-19:00
kedd-vasárnap: 09:00-19:00

Fotók

Hatvan Városi Strandfürdő - Nyitott úszómedence Hatvan Városi Strandfürdő - Termálvizes gyógymedence Hatvan Városi Strandfürdő - Élménymedence

Leírás

A parkosított területen elhelyezkedő strandfürdőt Újhatvanban találjuk. Nátrium-hidrogén-karbonátos víze mind ivókúra, mind fürdőkúra formájában gyomor és bélrendszeri megbetegedések, ill. mozgásszervi panaszok gyógyítására alkalmas. A fürdő területén négy medence található. A medencék építésekor minden korosztályra gondoltak, így nem csak gyógymedencék, hanem gyermek és úszómedence is épült.

Medencék:
Nyitott úszómedence
Nyitott Gyermekmedence
Nyitott termálmedence

A hatvanas években próbafúrások során akadtak a föld mélyében a hatvani gyógyvíz forrására. Hamarosan meg is kezdődött ennek a természeti kincsnek a kiaknázása, kezdetben egy kismedencével, mely az évek során fokozatosan tovább bővült. A strand 1974-ben nyílt meg a fürdő közönség számára. Ma a fürdő területén három medence található (úszó-, gyermek- és termálvizes medence). A parkosított területen valódi kikapcsolódás vár minden idelátogató vendéget. A medencék építésekor minden korosztályra gondoltak, így nem csak gyógymedencék, hanem gyermek és úszómedence is épült.

A hatvani gyógyvíz nátrium-hidrogén-karbonátos vize fürdőkúraként alkalmazva mozgásszervi megbetegedések gyógyítására, míg ivókúraként gyomor- és bélrendszeri megbetegedések kezelésére alkalmas.

Térkép

Extra

Történelem

Hatvan területén a régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban is éltek. A bronzkori és a római kori leletek pedig arra utalnak, hogy a szkíták és a rómaiak is felismerték, hogy fekvése miatt jól védhető terület. A Strázsa-hegyen és a Brinza-dűlőben, illetve a Gombospusztán feltárt lelőhelyek leletei alapján a régészek arra következtettek, hogy itt valamikor katonai őrállomás lehetett. A honfoglaló magyarok is megtelepedtek itt, s igen korán, már a 13. században királyi uradalom épült itt. A város jelentőségéhez a továbbiakban hozzájárult az is, hogy az ún. Királyok útja keresztülhaladt itt – hadi- és kereskedelmi út -, mely Pestet az északkeleti országrésszel kötötte össze. Ugyanakkor helyzetéből adódóan többször pusztítottak itt az országba betörő hadak, a tatárok, majd a törökök, a kurucok után a császári csapatok, és a szabadságharc csatái sem kerülték el. A sok megpróbáltatáson átment hatvani várnak mára nyoma sincsen, csak régi leírások alapján lehet elképzelni hogyan is festhetett. Az 1848-49-es szabadságharc után Hatvan megtorpant a fejlődésben, melyből a kiutat a 67-es kiegyezés hozta meg. Ekkor bekapcsolták Hatvan városát is az ország vasúti érkeringésébe, s cukorgyárat hoztak itt létre. A következő évek a városi modernizációs fejlődés jeleit mutatják. A zagyván gát épült, távbeszélő-vonal, villamosítás, orvosi rendelő, gőzmalom, szeszgyár, téglagyár, bútorgyár, az úthálózat kiépülése mind ennek a folyamatnak egy-egy állomása. A második világháború után ez a fejlődés megtorpant. Számos lakosát meghurcolták, internálták. Csak a hetvenes években indult el ismét valamiféle fejlődés, és kiútkeresés, lassú gyarapodás.


Látnivalók


Az idelátogató fürdőzők számára bizonyára az egyik legérdekesebb látnivaló a Grassalkovich Kastély. Ma itt különféle rendezvények, kiállítások kapnak helyet. Mind az épületért, mind pedig a kiállított alkotásokért, érdekes és színvonalas kulturális rendezvényekért érdemes ide ellátogatni. A kastélyhoz tartozó kert helyreállítása folyamatban van, cél az, hogy eredeti pompájában csodálhassák meg az idelátogató vendégek. A Grassalkovich major területén található ma a gödöllői agrártudományi egyetem mintagazdasága.

A Hatvany Lajos Múzeumba azoknak érdemes ellátogatni, akiket mélyebben is érdekel Hatvan történelme. Itt történeti és néprajzi leletekben is gazdag kiállításon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Mindezek mellett hatvan környékén számos horgászati lehetőség kínálkozik, így a horgászat szerelmesei fürdőzés után hódolhatnak szenvedélyüknek is.

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!