Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Kabai Gyógyfürdő - Kaba

Közeli helyek

Szabadidő, Wellness >> Gyógyfürdő | Kaba

Kabai Gyógyfürdő
Kabai Strandfürdő, Kabai Termálstrand

Elérhetőségek

Cím: 4138 Kaba, Rákóczi u. 65.
Tel.: +36 54 460 546
Mobil: +36 20 9361 949
Fax:
E-mail:
Honlap: www.kaba.hu
GPS: LAT: 47.354568, LON: 21.275860

Nyitvatartás

Május 1 - augusztus 31.
9- 20 óráig

A kabai fürdő közel 100 éves múltra tekint vissza.

Fotók

Kabai Gyógyfürdő - Gyógymedence Kabai Gyógyfürdő - Gyógymedence Kabai Gyógyfürdő - Gyógymedence Kabai Gyógyfürdő - Gyógymedence Kabai Gyógyfürdő - Úszómedence Kabai Gyógyfürdő - Régmúlt

Leírás

A Városi Gyógyfürdő a város centrumában, a Református templom szomszédságában helyezkedik el igényesen kialakított nyári bejáróval, rendezett parkosítással.

Eddig a 30 évvel ezelőtt elkészült és a nemrég bezárt Cukorgyárról volt ismert a kisváros. Azt kevesen tudják, hogy itt már 1908-ban találtak meleg termálvizet.

A víz, illetve a vízzel feltörő metángáz hasznosítása a II. világháború előtt már működtetett az akkor még kis faluban cséplőgépet, illetve malmot. A fürdő építése az 50-es években kezdődött az államosítás után. Építésében szovjet katonák is segítettek. A feltörő 47 C fokos termál vizet hagyományos meszelt falú betonmedencékbe engedték és a falu apraja-nagyja fürdőzhetett benne. A 80-as évek végén már kicsempézett medencék fogadták a fürdőzni vágyó embereket.

2003-ban kabai termálvizet „gyógyvízzé” minősítette az OGYI. Az itteni termálvíz mozgásszervi panaszokra / ízületi, gerincbántalmakra, illetve nőgyógyászati problémákra gyakorol gyógyító hatást. A fürdő jelenleg 4 medencével működik. Vízforgató berendezéssel ellátott úszómedence, illetve szintén víz forgatott gyermekmedence, valamint két különböző hőfokú termál medence.

Mindkét medencében élmény-, illetve látványelemek működnek. A látványelem a sziklazubogó, élményelemek: nyakzuhany, derékmasszázs, és pezsgőágy.

Térkép

Extra

A gyógyfürdő története

A kabai fürdő közel 100 éves múltra tekint vissza. 1908-ban Szabó Mihály tulajdona volt ez a telek, amelyen egy 150 m-es kutat fúratott, s ezzel 40°C-os melegvizet és földgázt hozott a felszínre. Orvosi vizsgálat és vegyelemzés után kiderült, hogy vize ásványi anygokban gazdag - és gyógyhatású. Erre épült a fürdő. Ezzel Kaba 40°C-os melegvízhez jutott, mellette földgáz tört elő. Ezt a változó fürdőtulajdonosok kezdetben csupán kis telepükön belül hasznosították. Ezzel fűtötték a lakást, vendégszobákat és ezzel világították az üzemet. Tovább azonban nem mentek.

A második kutat, pontosabban hőforrást ugyancsak a fürdő területén 1937-ben fúrták Bagi István tulajdonos megbízásából. Bartha Ferenc kútfúró mester 535 m mélységben találta meg a gyógyvizet. A kút percenként 450 liter vizet szolgáltatott. A vízzel együtt 24 óránkénti 500 köbméter 94%-os metángáz tört elő. Bagi István a vízből leválasztott gázt a malom üzemeltetésére is felhasználta.

1946-ban az államosítás után a kabai előljáróság, majd a községi tanács kezelésébe került. A termálmedence építését 1959-ben kezdték el, az építésben szovjet katonák is részt vettek.

A medence 1965-re készült el, mely jelentős bővítésnek számít a fürdő történetében.

A jelenleg üzemelő kutat 1983-ban Sándor István kabai fúrómester vezetésével készítették. A kútra vonatkozó adatok: 707 m mély, percenként 700 l, 47°C melegvizet ad.

2001-ben "ásványvíz" minősítést, 2002-ben "gyógyvíz" minősítést kapott.
Az Országos Közegészségügyi Intézet szakvéleményében megállapította, hogy a kút vize 5226 mg/l összes ásványianyag tartalmú víz, nátrium- kloridos típusú jodion tartalma alapján a jódos vizek csoportjában tartozó, metakovasavat és metabórsavat tartalmazó termális víz.

Az orvosi szakvélemények alapján a kabai termálvíz csípő-és térdizületi bántalomban szenvedőkre gyakorol kedvező hatást.

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!