Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/hunspa_info/Connections/dbadat.php on line 9
Gyógyfürdő és Uszoda Kalocsa - Kalocsa

Közeli helyek

Szabadidő, Wellness >> Gyógyfürdő | Kalocsa

Gyógyfürdő és Uszoda Kalocsa
Kalocsa - Csajda Fürdő

Elérhetőségek

Cím: 6300 Kalocsa, Csajda u. 1.
Tel.: +36 78 461 075
Mobil:
Fax: +36 78 561 172
E-mail:
Honlap: www.kalocsaviz.hu
GPS: LAT: 46.532960, LON: 18.990598

Nyitvatartás

Hétfő: 8.00 - 20.00 -ig
Kedd: szünnap (karbantartás)
Szerda: 8.00 - 20.00 -ig
Csütörtök: 8.00 - 20.00 -ig
Péntek: 8.00 - 20.00 -ig
Szombat: 8.00 - 20.00 -ig
Vasárnap: 8.00 - 20.00 -ig

Fotók

Gyógyfürdő és Uszoda Kalocsa - Uszoda belső ter Gyógyfürdő és Uszoda Kalocsa - Uszoda épülete kívülről Gyógyfürdő és Uszoda Kalocsa - Uszoda Gyógyfürdő és Uszoda Kalocsa - Gyógyfürdő Gyógyfürdő és Uszoda Kalocsa - Gyógyászat Gyógyfürdő és Uszoda Kalocsa - Szauna

Leírás

Kalocsa Város Önkormányzata 2001-ben kezdte meg a több szakaszból álló termál és gyógyfürdő fejlesztési programját.

A kútból kitermelt víz hőfoka: 35 C° és ásványi anyag tartalma is igen jelentős, hiszen nátrium – kloridos, bromidos, jodidos kémiai összetételű az akreditált labor vizsgálatai alapján, így kitűnően alkalmazható elsősorban mozgásszervi, izületi betegségek kezelésére, gyógyítására.

Termál medencék vízmélysége: 80 cm.
Termál medencék vízhőfoka: 35 C°.

A gyógyászati részleggel az alábbi szolgáltatásokkal bővült a fürdő kínálata:

2 db tangentoros kád (víz alatti vízsugaras kezelés)
1 db négyrekeszes galvánfürdő
Elektroterápiás kezelések
Gyógy masszázs (kézzel, vagy, kézi masszázs készülékkel)
Frissítő masszázs (kézi)
A kezeléseket kiegészíti még az újonnan épült, a korábbinál nagyobb férőhelyes szauna a hozzá kapcsolódó 10-15 C°-os hálózati ivóvízminőségű vízzel feltöltött 1,80 m vízmélységű ún. merülő medencével.

Ezek a szolgáltatások a korábbi meglévő szolgáltatásokkal kiegészülve elősegítik, hogy kultúrált környezetben, hatékony és eredményes kezelésekkel szolgálhassuk mozgásszervi, izületi, illetve izomfájdalmakkal küszködő betegeink gyógyulását, rehabilitációját.

Az új gyógyászati részlegünket az Országos Egészségügyi Pénztár is befogadta a finanszírozható tevékenységek közé, így most a magán megkereséseken kívül már szakorvosi beutalóval is kedvezményesen igénybe vehetők szolgáltatásaink.

A gyógykezeléseket Dr. Sebők Edit gyógy- szakorvos és szakember munkatársai végzik.

Térkép

Extra


Az egykori Méhészeti telepen (ma Csajdakert) a Kalocsavidéki Méhészeti Egyesület fürdő építését határozta el. Az 1927. június elején elkészült fürdőben egy betonmedence, gyermekmedence és öltözők voltak. A fürdő vízellátását egy 120 l/perc hozamú, 35° C hőmérsékletű gyógyvizet adó artézi kút biztosította. A fürdő felesleges vizét a Kossuth Lajos utca alatt átvezetve az Árpás csatornába (ma: Csorna-foktői árapasztó csatorna „Vajas”) vezették. Az artézi kutat állami támogatással fúrták. A Méhészeti Egyesület 1929. máj. 18-án 21 ezer pengőért a fürdővel együtt eladta a Csajdakertet a városnak.

A harmincas évek elejétől élénk sportélet folyt a fürdőben. Rendszeresen rendeztek vízilabda mérkőzéseket és úszóversenyeket. 1933 februárjában megalakult a Kalocsai FC vízi sport szakosztálya. Az 1937. júl. 26-án rendezett úszóversenyen részt vett Csík Ferenc olimpiai bajnok is. Harsányi Vera úszónő pedig országos csúcsot úszott gyorsúszásban. A város 1933-ban átépítette és felújította a fürdőt. Új öltözők épültek, elkészült a fürdő ma is meglévő központi épülete. A medencéket felújították, a fürdő területét parkosították és sportpályák, játszóterek készültek. A felújított és kibővített fürdő jún. 5-én nyílt meg. A nagy medence mérete 106*33 m volt, amihez utólag egy 33,3 m méretű, úszóversenyek rendezésére alkalmas medencerészt építettek. Jún. 26-án a fürdő nevét Tomori fürdőre változtatták. Eredeti nevét 1945 májusában kapta vissza.

A hatvanas évek második felében a szabadtéri medencéket, mivel nem feleltek meg az egészségügyi és a higiénés előírásoknak, bezárták, csak a központi épületben működő kádfürdő működött tovább. Az uszoda megnyitására, illetve gyógyfürdő és fedett uszoda építésére a hatvanas évektől kezdődően különböző elképzelések születtek. Még 1964 augusztusában egy kutatófúrás 1003 m mélységben 70 C hőmérsékletű termálvizet talált, amely, a benne lévő nagymennyiségű ásványi anyag miatt, közvetlen felhasználásra nem volt alkalmas. A majdnem két évtizedes eredménytelen tervezgetés után, a nyolcvanas évek elején felgyorsult a fedett uszoda építésének ügye. 1984-ben uszodaépítő és fenntartó egyesület alakult, amely az uszodaépítés ügyét népszerűsítette és támogatókat toborozott.

A fedett uszoda építését 1985-ben kezdte meg a városi tanács a Csajda fürdő területén. 1987. dec. 14-én nyílt meg a két medencével rendelkező fedett uszoda. A nagyobbik medence 25*12,5 m nagyságú volt 1,7-1,8 m vízmélységgel, a víz hőfoka 26-28 C. A kisebbik medence mérete 12,5*6 m, vízmélysége 0,8 m volt, vízhőfok 28-30 C. Az elkészült uszodára települve hidroterápiás nappali kórház létesítését tervezte a városi tanács. A terveket a rendszerváltás szele elsöpörte. A kilencvenes évek végén gyógyfürdő létesítését tervezte a városi önkormányzat, 1999-2000-ben hozzákezdtek a gyógyvíz-kutatáshoz, illetve a gyógyfürdő kialakításához, amely 2002 elején elkészült.

Már a világháborút megelőzően is több mélyfúrású kút üzemelt, aminek a kedvező hatását sikeresen kihasználták, ugyanis uszodát működtettek, de sajnos a további fejlesztések helyett ezeket a kutakat lezárták, az uszodát pedig elbontották.

A termálvíz hasznosítása ebben az időben még nem kezdődött meg arra az évezred végéig várnia kellett az uszodát látogató vendégeknek.

 

Veszprém a királynék városa

Várjuk szeretettel
nyári programjainkkal,
megújult belvárosunkkal!